Tell your story

4 June 2015 / Design / Videokaart

Er was eens..

Om als organisatie te kunnen overleven, is het belangrijk dat je een goed verhaal te vertellen hebt. Zo’n verhaal wordt ook wel een corporate story genoemd. Een beetje een ‘Er was eens..’-idee, maar dan zonder het sprookjesachtige aspect. Oké, ik zal dit illustreren aan de hand van een voorbeeld. Iedereen kent het verhaal van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, de Harvard- student die bedacht dat het wel leuk zou zijn om op een gemakkelijke manier in contact te kunnen blijven met zijn medestudenten. Daarom creëerde hij in 2004 op zijn studentenkamer het interactieve platform ‘The Facebook’. De jonge Mark had waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden wat voor succes zijn platform zou worden, laat staan dat het anno 2015 de grootste sociaalnetwerksite ter wereld zou zijn. Hij creëerde Facebook dan ook helemaal niet met het idee het uit te laten groeien tot het biljoenenbedrijf dat het vandaag de dag is. Nee, hij handelde puur vanuit zijn ideologie: hij wilde mensen samenbrengen door te zorgen voor laagdrempelige interactie. Mooi verhaal, toch?

Win-win situatie

Een goed verhaal dus, dat is belangrijk. Het vertellen van verhalen, storytelling, is voor organisaties een manier om betekenis te geven, kennis over te brengen en zowel de geschiedenis als de toekomstvisie van de organisatie tot uiting te brengen. Het kan een complex geheel begrijpelijk maken en mensen (zowel intern als extern) nader tot elkaar brengen. Verhalen spelen niet alleen in op de ratio, maar ook op het gevoel. Hierdoor wordt niet alleen meer sympathie gewekt voor de zender van de boodschap, maar blijft het verhaal ook beter hangen. Een win-win situatie dus!

Interactieve speler

Als organisatie ben je vandaag de dag geen anonieme speler meer die enkel informatie zendt en geen reactie krijgt van het publiek. Nee, alles behalve dat zelfs. Je bent een interactieve speler met verantwoordelijkheden en een stem binnen de maatschappij. Door de digitale media hebben alle burgers toegang gekregen tot informatie die enkele jaren geleden nog onder het kopje ‘privé’ konden worden geschaard. Doordat de gewone burger steeds beter geïnformeerd is over de organisatie van zijn of haar interesse, voelt deze persoon zich ook in meerdere mate betrokken bij de organisatie. Deze persoon is niet alleen geïnteresseerd in nieuwe beleidsplannen of fusies, maar ook in het verhaal achter de organisatie. Hij of zij voelt de behoefte om zich te vereenzelvigen met de organisatie en om concreet aan organisatiedoelen bij te dragen. Dit geldt overigens niet alleen voor het externe publiek, maar ook voor de medewerkers binnen de organisatie. Voor hen is het uitermate belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de missie en visie van een organisatie. Een goede, eenduidige corporate story kan het dit beeld bieden.

medewerker ontvangt pixiocard

Breng je verhaal tot leven!

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat je als organisatie genoodzaakt bent om een goed verhaal te vertellen. Middels storytelling komt het verhaal van de organisatie tot leven. Maar hoe maak je dit verhaal dan kenbaar aan je publiek? Middels de PixioCard komt het verhaal van jouw organisatie pas écht tot leven. Je kunt je corporate story niet alleen beschrijven in tekst, maar ook beeldend maken. Neem een video op waarin je vertelt waar jouw organisatie voor staat, waar de organisatie vandaan komt en wat jullie toekomstvisie is. Stuur de PixioCard naar alle interne- en externe stakeholders en breng je corporate story tot leven! Na het ontvangen van deze videokaart zullen zij zich beter met de organisatie kunnen vereenzelvigen, met alle positieve gevolgen van dien.

Een goed verhaal is het waard om gedeeld te worden, dus breng vandaag nog jouw verhaal tot leven! Vraag geheel vrijblijvend een sample bij ons aan!