12 January 2015 / Instructiefilm / Uitnodiging
Video is een populaire tool om bijzondere momenten vast te leggen, talent zowel te ontdekken als te delen en langeafstandsrelaties gevoelsmatig toch een stukje korter te maken. Niet alleen voor sociale doeleinden werkt dit goed, tegenwoordig wordt het ook steeds meer gebruikt in de zakelijke omgeving.
Bedrijven nodigen met een videoboodschap steeds vaker klanten en relaties uit voor een zakelijk evenement en laten uitlegvideo’s maken voor bepaalde producten of diensten. Ook zijn video’s een ideaal visitekaartje om jezelf of je bedrijf mee te presenteren. Zelfs in de offline wereld met bijvoorbeeld onze unieke video brochure. Maar op welke belangrijke zaken moet je letten als je een persoonlijke introductievideo gaat maken?
Kleding die niets over jouw persoonlijkheid of je organisatie zegt, kun je beter in de kast laten hangen. Natuurlijk is het belangrijk dat je iets leuks aantrekt waarin je er netjes en verzorgd uitziet, maar het moet ook in het verhaal van je organisatie passen. Kijk dus naar de kleuren van de kleding die je draagt, let op de stijl (casual of heel erg zakelijk) en laat dit samen vervolgens matchen met de uitstraling van je bedrijf. Blijf overigens subtiel in het dragen van sieraden.
Het is belangrijk dat je in je video rechtop zit en energie uitstraalt. Wanneer je ineengezakt of zelfs onderuitgezakt een boodschap probeert over te brengen, ben je ongeloofwaardig. Je verhaal komt dan minder goed over en de ontvanger zal bijvoorbeeld minder snel ingaan op je uitnodiging.
Dit komt omdat je houding dan in strijd is met je woorden. Wees ook weer niet te stijf, dat komt erg onnatuurlijk over. Daarbij is het belangrijk dat je let op je lichaamstaal. Controleer jezelf van te voren dus op zenuwtrekjes of gekke gewoontes en zorg dat deze niet terug te zien zijn op de video.
Vanzelfsprekend moet je enthousiast overkomen als je iets wilt uitleggen of iemand persoonlijk wilt uitnodigen. Let er alleen wel op dat je normaal blijft praten – het moet wel natuurlijk overkomen. Praat daarom zo ongekunsteld mogelijk en zet geen gemaakte stem op. Zorg er daarbij ook voor dat je relevante dingen vertelt en blijf to the point in je verhaal.
Praat in de camera. Als je met iemand in gesprek bent kijk je die persoon ook aan. Knipperen met je ogen mag natuurlijk, maar houdt wel de natuurlijke gang van een gesprek in toom. Oogcontact is daarbij erg belangrijk, ook al is er voor jou niet iemand die direct terug kijkt.
Zorg ervoor dat de belichting in de ruimte waar je de video opneemt goed is. Ga niet onder een schemerlamp of tl-licht zitten in een donkere ruimte. Maak juist gebruik van natuurlijk licht in een ruimtelijke kamer.
Controleer of je verstaanbaar bent, rechtop zit, enthousiast genoeg praat en of je haar goed zit. Kijk daarbij ook of er rare dingen op de achtergrond te zien zijn, zoals een lamp die uit je hoofd lijkt te steken of mensen die verderop door het beeld lopen – dat leidt af.
We hopen dat je deze tips goed kunt gebruiken om een persoonlijke video op te nemen voor je klanten en relaties. Mocht je nog meer informatie of tips willen, kun je ook eens ons artikel lezen over het maken van duidelijke instructievideo’s of do’s en don’ts bij het maken van uitnodigingen. Veel succes!