Zo haalt u meer uit uw bedrijfspresentatie

8 december 2017 / Algemeen / Bedrijfspresentatie

Een bedrijfspresentatie is een uitgelezen kans om het vertrouwen van een potentiële klant te winnen. Vooral bij grotere opdrachten is dit een goede manier om de eerste stap naar een succesvolle samenwerking te zetten.

Toch is een bedrijfspresentatie vaak nog een ongeïnspireerde opsomming van feitjes en visies in een PowerPoint-presentatie. Houd daarom rekening met onderstaande punten om uw presentaties effectiever en succesvoller te maken.

Begin bij de klant

Dat klinkt misschien onlogisch want de presentatie gaat toch over uw bedrijf? Dat klopt, maar het is uiteindelijk de klant die u moet overtuigen.

Dat doet u door te laten zien dat u zich in de klant verdiept heeft en begrijpt wat deze nodig heeft. Vervolgens kunt u glashelder laten zien hoe u hem daarbij gaat helpen.

Less is more

Een presentatie moet het verhaal dat u vertelt ondersteunen en niet zelf het verhaal zijn. Let er dus op dat u geen slides maakt boordevol tekst en cijfers. Uw publiek zal afgeleid zijn, uw verhaal niet meer horen en uiteindelijk maar weinig informatie opnemen.

Gebruik bijvoorbeeld niet meer dan drie regels tekst per slide en probeer belangrijke data zo veel mogelijk visueel weer te geven.

Vertel een verhaal

We hebben het hiervoor al over uw verhaal gehad. Zorg er dus voor dat dit ook écht een verhaal is! Een opsomming van feiten en cijfers zal uw publiek vermoeien en niet blijven hangen.

Een verhaal met een goed uitgedachte rode draad houdt de aandacht vast en brengt de boodschap beter over.

Vermijd jargon en managers-taal

Even de roadmap afstemmen met de stakeholders of sturen op de agility van het implementatieproces? Met die taal kunt u binnen uw bedrijf wellicht communiceren, maar veel buitenstaanders zullen geen idee hebben wat u bedoelt.

Wees dus kritisch op het gebruik van dit soort managers-taal of ander jargon in uw presentatie. Weet uw publiek precies waar u het over heeft? Prima, maar vermijd dit soort taal wanneer u hier niet zeker van bent.

Oefen de presentatie

Dat klinkt misschien een beetje schools, maar een halfslachtige voorbereiding kan voor vervelende situaties zorgen. Bovendien kan de klant het idee krijgen dat u hem niet serieus neemt wanneer de presentatie onvoorbereid overkomt.

 Oefen de presentatie dus voor u naar de klant gaat. Het liefst voor een of twee collega’s, die u kunnen voorzien van waardevolle feedback.

En na de bedrijfspresentatie?

Het verkoopproces houdt natuurlijk niet op bij de presentatie. Uw klant laat alle informatie bezinken en gaat nadenken over de volgende stap. Denk daarom na over de rol die u hierbij nog kunt spelen.

Hand-outs van de presentatie zijn een optie, maar verdwijnen waarschijnlijk al snel in de papierbak. Een bedrijfspresentatie in video die men daarna terug kan kijken is al een stuk interessanter en origineler.