7 voorbeelden van effectieve instructievideo’s

10 februari 2015 / Instructiefilm

Instructie video brochure

Steeds meer bedrijven beseffen zich dat hun doelgroep online naar informatie zoekt. De ongekende populariteit van YouTube maakt het voor bedrijven interessant om online instructievideo’s aan te bieden. Diverse bedrijven begaven zich al op het terrein van uitleg- en instructievideo’s, en met succes. Wij zetten 7 goede voorbeelden voor je op een rijtje.

1: Leren fileparkeren

Het is een welbekend ‘dingetje’ tijdens autorijlessen: fileparkeren. Maar ook mensen die hun rijbewijs al tijden hebben en niet vaak fileparkeren, vinden het fijn om even te kijken hoe het ook alweer moest. Rijschool Roordink speelde hier slim op in door een instructievideo online te plaatsen over fileparkeren.

2: Isolatiefolie plaatsen

Maar ook in andere branches is het nuttig om uitlegvideo’s te maken. Hoe plaats je bijvoorbeeld isolatiefolie op je zolderkamer? Isodiscount maakte een demonstratievideo waarin ze dit stap voor stap laten. Een extra pluspunt in de video: je krijgt als kijker eerst te zien welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Dit maakt het filmpje nog duidelijker.

3: Nutella brioche maken

Zowel voor culinaire basisprincipes als absolute hoogstandjes kun je tegenwoordig op YouTube terecht. Soepen, sauzen, luxueuze hoofdgerechten en toetjes – overal zijn wel instructiefilmpjes van te vinden. In een redelijk recente instructievideo werd een kerstrecept gedeeld: hoe maak je een Nutella brioche. Het filmpje is erg krachtig vanwege de duidelijke beelden, extra tips en suggesties in de uitleg en de timing: vlak voor Kerstmis zijn veel mensen bezig met het kerstdiner.

4: Waarom is het ’s nachts donker?

Instructievideo’s lenen zich bijzonder goed voor het simpel uitleggen van heel complexe dingen. MinutePhysics legt in dit filmpje bijvoorbeeld heel duidelijk uit waarom het ’s nachts donker is.

5 en 6: Schaliegas boren en de Irak-oorlog

Ook bij heel actuele onderwerpen als het boren van schaliegas en de Irak-oorlog zijn uitlegvideo’s erg populair. Het helpt mensen om bepaalde onderwerpen beter te begrijpen en geeft ze de kans om zich makkelijk in een onderwerp te verdiepen. Kurzgesagt is een Duits bedrijf dat animatievideo’s maakt over dit soort onderwerpen en daarmee heel slim inspeelt op actuele onderwerpen. Bekijk onderstaande voorbeelden maar eens.

7: Dumb ways to die

Dit is geen instructievideo zoals de meeste bedrijven hem maken. Desondanks is het misschien wel een van de meest virale videomarketingcampagnes van de afgelopen tijd. Metro Trains Melbourne had als doel om reizigers bewust te maken van de veiligheidsrisico’s in de metro. Met een aanstekelijk liedje en een ‘grappige’ animatievideo proberen ze hun boodschap zo goed mogelijk over te brengen. Aan sharing hoefden ze vervolgens niets meer te doen: op het moment van schrijven heeft het filmpje al bijna 99 miljoen views.

Offline verspreiden

Heb je zelf goede ideeën over het maken van een instructiefilmpje? Dan vind je op Frankwatching een goed artikel met tips voor een goede uitleganimatie. Wil je je filmpje niet alleen online, maar ook offline verspreiden onder je klanten en relaties? Dan is de PixioCard misschien wel iets voor je. Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.