4 voorbeelden van originele direct mails

16 december 2014 / Direct Mail

Direct mail video

We leven al een aantal jaren in het digitale tijdperk. Een leven zonder digitale mogelijkheden kunnen we ons niet meer voorstellen, zowel zakelijk als privé. Communiceren met klanten en collega’s doe je steeds vaker via mail, maar ook thuis en op vakantie word je vergezeld door allerlei apparaten die je verbinden met de rest van de wereld. De hoeveelheid post in de brievenbus is sterk afgenomen en tegelijkertijd vult onze inbox zich dagelijks met talloze reclamemails. Hoe val je nog op met een direct mail?

Wat zijn direct mails?

Voor elk bedrijf is het belangrijk om klanten en potentiële klanten persoonlijk te benaderen. Direct mails zijn handig om een grote groep mensen snel en gecontroleerd te benaderen met eenzelfde bericht. De bedoeling is dat deze mensen reageren door een afspraak te gaan maken of een bestelling te plaatsen. Direct mails kunnen per post, e-mail of fax verzonden worden. Hoewel veel digitaal gaat, worden de direct mails via de post het meest gewaardeerd. Dit komt omdat mails per e-mail vaak gezien worden als spam en mensen die mails ongeopend verwijderen. Voor een fax geldt ongeveer hetzelfde. Daarbij wordt ook nog eens gebruik gemaakt van het papier van de ontvanger, wat niet altijd als positief wordt ervaren.

De voordelen van direct mails per post

Direct mails per post zijn vaak in de vorm van een brief, briefkaart, gepersonaliseerde folder of een mail pack (van uitgebreide brief tot pakketje voorzien van diverse kaarten, brieven, tegoedbonnen en gadgets).

De voordelen op een rijtje:

  • Selectie: jij bepaalt de ontvanger(s)
  • Persoonlijk: de mails zijn persoonlijk te maken
  • Controle: bepaal zelf wanneer ze worden verstuurd of ontvangen
  • Overtuigend: een duidelijke manier om je bedrijf, producten, acties of prijzen aan je klanten te presenteren of hen uit te nodigen voor een beurs of seminar
  • Meetbaarheid: een respons van de klant is persoonlijk en goed te verwerken
  • Betaalbaar: de kosten per zending zijn meestal laag

Hoe laat je een direct mail opvallen? 4 voorbeelden

Hoe weet je zeker dat jouw direct mails opvallen en niet meteen in de prullenbak belanden? Verrassen en de nieuwsgierigheid van je klanten prikkelen zijn hier de magische woorden. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? De inhoud en lay-out van je tekst blijven uiteraard van essentieel belang. Maar je kunt het verrassend aankleden met de volgende ideeën.

1. Schuifeffect

We kennen ze nog van vroeger, de prentenboeken met een schuifje of draaischijf. Binnen no-time waren de boeken kapot en uitgescheurd, omdat we ze zoveel gebruikten. Maar we raken nog steeds nieuwsgierig van dit effect! Iedereen wil zien wat er gebeurt als we een schuifje zien met een pijl erop. We trekken eraan en er verandert een afbeelding of er komt een boodschap tevoorschijn. In onderstaand voorbeeld trek je aan het schuifje en het volle wijnglas wordt geleegd. Ondertussen verschijnt de uitnodiging voor de nieuwjaarsborrel.
Bron: Behance.net

Voorbeeld direct mail

2. Speels

Een mooie lay-out spreekt aan. Maar creatief omgaan met de inhoud en verpakking, hoe simpel ook, valt op. Wat dacht je van deze kaart met korte, horizontale strepen? Ze lijken op een ladder of treinrails. Doe er treinkaartjes in en maak de kaart dicht met twee elastiekjes die over de strepen vallen. Nu heb je werkelijk de treinrails gemaakt. Hoe toepasselijk!
Bron: Beyondbeyond.co.uk

Voorbeeld direct mailing

3. Pop-up

Ook afgekeken van de prentenboeken: pop-up-afbeeldingen. Wanneer je een kaart krijgt die er dikker uitziet dan een gewone envelop, voel je al aankomen dat er “méér” in zit. Je maakt de mailing open en er verschijnt een kleine 3D-wereld.
Bron: Unifiedmanufacturing.com

Originele direct mail

4. Bewegend beeld en geluid

Hoe opvallend ben je als je niet alleen met plaatjes en tekst laat zien wie je bent en wat je doet, maar als je dat ook kunt laten horen en zien met bewegende beelden? Met een videokaart of videoboodschap, zowel per post als digitaal, kun je jouw bedrijf, producten en diensten tot leven laten komen.
Bron: Pinterest.com

Videokaart direct mail

We hopen dat je genoeg inspiratie hebt gekregen om een originele, opvallende direct mail te versturen naar je klanten en relaties! Uiteraard helpen wij je graag om een unieke video direct mail op te stellen. Bekijk onze referenties voor voorbeelden of vraag direct een sample aan als je benieuwd bent hoe dit er in jouw geval uit kan komen te zien.