4 regels voor het maken van een unieke uitnodiging

27 oktober 2014 / Uitnodiging

Een uitnodiging maken is al lang niet moeilijk meer – online zijn er mogelijkheden te over om in een paar stappen een kaartje te versturen. Maar een unieke, originele uitnodiging voor een bijzondere gelegenheid? Dat is zo eenvoudig nog niet. Voor alle creatievelingen die een poging willen wagen, hebben we vier regels op een rijtje gezet.

Regel 1: zorg voor je eigen stijl

Als je op internet gaat zoeken naar creatieve ideeën, kom je een heleboel tegen. Onder andere Pinterest is het walhalla als het gaat om creativiteit. Toch zal je, hoe gaaf sommige ideeën ook zijn, je realiseren dat niet elke uitnodiging bij jou past als persoon (of organisatie, als je een bedrijfsuitnodiging maakt).

Waar sta en ga jij voor? Wat vind je echt belangrijk in het leven? En wat doe je het liefst? Het is cruciaal dat je een beetje van jezelf verwerkt in je uitnodiging. Dit zorgt namelijk voor een ‘passend’ plaatje bij de ontvanger: het is creatief, het is origineel en het is ‘jij’.

Regel 2: houd rekening met het type feestje

Klinkt als een vanzelfsprekende regel, maar toch is het iets om bewust mee om te gaan. Tijdens je creatieve proces verlies je je misschien in de kleine details, met als gevolg dat je een eindresultaat hebt dat leuk is, maar helemaal niet echt bij het type feestje past.

Door op voorhand al heel scherp na te denken over het type feest dat georganiseerd gaat worden (een bedrijfsfeest, een evenement, een bruiloft, etc.), kun je in grote lijnen bepalen welke sfeer je neer wilt zetten. Hoe moet een uitnodiging voelen? Welke kleuren passen er bij dit feest? Moet het een heel knallende, direct in het oog springende uitnodiging zijn of juist een meer ingetogen en chique? Lees hier de do’s en don’ts van het maken van een uitnodiging.

Regel 3: overdrijf niet

Het maken van een creatieve, unieke uitnodiging is soms alsof je een kind in een speelgoedwinkel zet: het liefst ga je helemaal los en wil je alles pakken. Gekleurd papier, glitters, lintjes, gekartelde scharen, typografische hoogstandjes – je hebt overal wel een idee bij.

Natuurlijk is het goed om je uitnodiging aan te kleden met kleine decoraties, maar je kunt het ook overdrijven. Maak per type decoratie de afweging of het aansluit bij je stijl en het type feestje en of het ook echt iets toevoegt aan de originaliteit van je uitnodiging. Zo niet, dan kun je het waarschijnlijk beter weglaten. Zo voorkom je dat er zich een compleet circus ontpopt als de ontvanger de envelop opent.

Regel 4: vermeld de essentiƫle info op je uitnodiging!

Je kunt je op voorhand misschien niet voorstellen dat je dit vergeet. Maar toch gebeurt het, en dat is helemaal niet zo gek. Tijdens je creatieve proces ben je met zoveel kleine dingen bezig, dat deze ‘essentials’ je even ontgaan:

  • Wat is het voor feestje en waarom?
  • Jouw naam (zodat de ontvanger weet door wie het georganiseerd wordt)
  • Waar (adresgegevens)
  • Wanneer (datum + tijd)
  • Contactgegevens (in geval van verhindering/vragen/etc.)

Niet vergeten dus, want deze informatie hebben je ontvangers altijd nodig.

Met bovenstaande regels en een rondje Pinterest ter inspiratie gaat het je zeker lukken een originele uitnodiging te maken. Ook op Brit.co vind je nog een overzicht van leuke, creatieve uitnodigingen.

Lijkt het je leuk om je vrienden, familie en/of collega’s met een unieke videoboodschap uit te nodigen? Kijk dan eens verder op onze site, want dan is de PixioCard misschien wel iets voor jou.

Veel succes en plezier met het maken van je uitnodiging!